ŞAFİİ el-UMM

HAC

 

MEKKE'YE GİRDİĞİ ZAMAN BEYTİ TAVAF ETMEKTE ACELE ETMEYE DAİR RİVAYETLER

 

[1127] Bize Said b. Salim, İbn Cüreyc'den haber verdi. O, Atadan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (s.a.v.) Mekke'ye girdiği zaman ne yana kıvrılır ne de başka bir tarafa sapardı.

Şafii (Allah'ın rahmeti ona) dedi ki: Rasulullah (s.a.v.), haccında olsun, umresinde olsun Mekke'ye girdiği zaman, Mescide girinceye kadar herhangi bir şeye dönüp baktığı ya da yöneldiğine dair bize hiçbir rivayet ulaşmamıştır. Mescide girdiği zaman da rili gibi, onun dışında başka herhangi bir şey yaptığına dair bir haber de gelmemiştir. O, ilk olarak Beyti tavaf etmekle başlamıştır. İşte bu, hacemın tamamında ve bütün umrelerinde yaptığıdır.

 

[1128] Bize Said b. Salim, İbn Cüreyc'den şöyle dediğini haber verdi. Ata, umre yapmak için Mekke'ye gelip mescide gelen kişi hakkında dedi ki: Beyti tavaf etmeli, tavaf etmesine engel olunmamalıdır. Tavaf edinceye kadar da nafile namaz kılamaz. Şayet insanların farz namaz kılmakta olduklarını görürse, onlarla namaz kılsın. Beyti tavaf edinceye kadar bu farzdan sonra bir namaz kılmasını müstehab görmüyorum. Eğer namazdan önce gelirse, oturmasın, namazı beklemesin, tavaf etsin. Eğer imam(ın namaza durması) tavafını kesintiye uğratırsa, ondan sonra (tavafını) tamamlasın.

 

[1129] Bize Said b. Salim, İbn Cüreyc'den şöyle dediğini haber verdi. Ataya dedim ki: O farz namazdan önce eğer iki rekat kılmadıysam namaz kılmayayım mı? O, hayır eğer kılmadıysan ancak sabah namazının iki rekatını kıl sonra tavaf et. Çünkü bu iki rekatın (sabah namazının sünnetinin) durumu (fazileti) diğerlerinden çok daha büyüktür.

 

[1130] Bize Said b. Salim, İbn Cüreyc'den haber verdiğine göre, o, Ataya dedi ki: Kadın gündüzün gelirse ne yapar? o: Kadın eğer tesettürlü ise gündüzün gelmesini önemsemiyorum.

 

Şafii (Allah'ın rahmeti ona) dedi ki: Sünnete muvafık oluşundan ötürü, Atanın bütün bu dediklerini delil olarak alıyorum. Dolayısıyla tavaf yapabilecek bir kimsenin, tavaftan önce herhangi bir şeye başlamasını güzel görmüyorum. Unutmuş olduğu bir farz namazı müstesna, onu kılabilir. Yahut da farz namazın sonlarında gelir, onu kaçıracağından korkarsa, o zaman onu kılmakla işe başlar. Yahut sabahın (sünnet) iki rekatını kaçırmaktan korkarsa, önce onları kılmakla başlar ya da vitri unutmuş ise vitri kılmakla işe başlasın sonra tavaf etsin.

 

İnsanların tavaf etmeleri engellenmiş iken gelecek olursa, tavaf etmesinin engellenmesi halinde, mescide girişinden ötürü iki rekat (tahiyyetü'l-mescid) kılıversin. Geldiği sırada namaz için kamet getirilmiş ise, namazIa başlar. Geldiğinde namaza kametin getirilmesi oldukça yakın ise yine namazIa başlar. Müstehab gördüğüm, acele etme işinde, erkekler de kadınlar da geceleyin geldikleri zaman aynı durumdadırlar. Aynı şekilde onlar gündüzün geldikleri takdirde de durum böyledir. Genç ve göze gelen bir kadın müstesna. Çünkü ben, böyle bir kadının gece onu kısmen örtmesi için geceye kadar tavafı geciktirmesini müstehab görürüm.

 

Sonraki için tıkla:

 

TAVAF'A NEREDEN BAŞLAR?